2016. július 11., hétfő

Útinapló (szerűség)

Mi a fasz baja van a címnek.
 Szóval biztosan voltatok páran, akik tudtatok róla, hogy június 25-e és július 5-e között egy hooosszú-hosszú buszúton bejártam fél Nyugat-Európát, érintve Belgiumot, Skóciát, Angliát és Franciaországot, meg közöttük még vagy három országot, legalábbis egy-egy benzinkút erejéig. Maradandó élmény lett belőle, rengeteg jegyzettel, fényképpel meg mélyen az agyamba égett pillanatokkal, de azért írnék egy rövidke útinaplót, mielőtt ti is ugyanazokba a hibákba futtok, amikbe én tettem - mert hajlamosak a szülők/tanárok/estébé nagyon másra felkészíteni, mint amilyen az út maga lesz. Szóval túlélő kiskönyv pontokba szedve - ha valaki hozzám hasonlóan szeret belehalni a tömény szövegekbe -, vicces események, és rengeteg fénykép.

Azt még megemlíteném, hogy ha komoly dologra számítotok, rossz helyre jöttetek. Olyan viccesen szarkasztikus az egész, túlnyomórészt lényegtelen tényekkel, és kép is több van teljesen random dolgokról, mint valójában a látványról. Szóval olyan énes. //Meg van egy nagyonmini helyzetjelentés a végén a ficek állapotáról, de az siralmas.//
Azért a félreértések elkerülése végett én tisztáznám, hogy a szállásaink valahogy úgy alakultak, hogy az első és az utolsó éjszakát a buszon töltöttük, utána pedig felváltva laktunk mobile home-okban, hotelben és tranzitszállásokon - és mindegyik rettenetesen különböző, úgyhogy nem biztos, hogy ezek mindenkinek hasznosak lesznek, esetleg csak akkor, ha hasonló útra indultok.
  • A kispárna és a pokróc életmentő a buszon. Főleg, ha ugyanúgy egy laza 15 órás úttal kezdetek, mint mi. Aztán egy 21 órással fejezitek. //A könyv is jól jön. Nagyon.//
  • Legyen nálad sok-sok apró, mert a slozi szinte mindenhol fizetős - a magyarok meg, az idegenvezetőnk szavaival élve, híresen toalett-turisták, és amúgy is hamar rá fogsz jönni, hogy 4-5 óránkénti retyószünettel ha megáll végre a busz, akkor is pisilned kell, ha nem.
  • Ha már itt tartunk, hazafelé rájöttünk, hogy a magyar nyelv mennyire változatos, mert összeszámolva legalább nyolc szavunk van a toalettre.
Az első éjszakát szinte végig dokumentáltam snapchaten, csak mert nem voltam hozzászokva a buszon alváshoz, ezért nem is ment. Olyan éjjel 1 és 3 között valamennyit azért aludtam, de emlékszem, hogy tízpercenként csekkoltam az órát - csak szerencsére nem fotóztam végig, különben most túl sok képet kéne összevágnom, lol. A hazafelé útra meg már úgy megszoktam, hogy egy az egyben átaludtam az egészet.
  • Még a negyven gimnazistával teli busz is síri csöndben tud lenni éjjel háromkor, amiről általában nem lehet eldönteni, megnyugtató-e, vagy idegesítő. Esetleg ijesztő. Attól függ, tovább akarsz-e aludni, vagy csak beszélgetni szeretnél valakivel.
  • Ha túl sok kajátok lenne és utolsó nap akarnátok bepusztítani, amit csak tudtok (mert mi így jártunk), akkor tapasztalatból mondom, a gyorsrizs édes-savanyú szósszal és szalonnával meglepően finom.
Mi Brugge-ben jártunk Brüsszel helyett, de ez is legalább olyan gyönyörű volt - habár Brüsszelt még nem láttam. Mindenesetre a lényeget kiszúrtuk, az elsők között volt az a csodás pisilő szobor, amit a városból láttunk.
  • Belgiumra nem elég másfél óra, ha csipkét akarsz venni, gofrit enni és sört inni. Szánj rá többet, ennyibe nem fér bele.
  • Ez egyáltalán nem hasznos, viszont rettentően vicces, hogy a franciák hogyan ejtik a magyar focisták neveit: Dzsudzsákból elsőre Csucsek, aztán később Dzsudzsákkk lett, Pintérből Pinterrah, Kádárból pedig K'dár, illetve Kedár - ami után elkezdtük így hívni a cheddar-sajtot. Szóval ha másért nem is, de ezért megérte Calais-ban franciául nézni a meccset, és nem szenvedni a magyar közvetítés keresésével. Bárkinek szívből ajánlom.
  • Azt viszont nem, hogy kikezdjen az ideges holland nénivel éjfélkor, aki köntösben és arcmaszkban öt percen keresztül papol hollandul, mert be merted csukni a vécéajtót. Ja, igen, tranzitokon véresen komolyan veszik, hogy este 9 után kussolás van.
Amúgy annak ellenére, hogy sós, baromi finom volt. És baromi laktató, vigyázzatok. Meg az a süti is baromi finom volt, amit végül azért vettünk, mert a skót pékségben nem volt tradicionális nemzeti kaja, ezért a pultos néni kedvencét választottuk. És nem bántuk meg. Pultos néni, ha ezt látod és érted - amit kétlek -, még egyszer nagyon köszönjük, nagyon finom volt (y)
  • A belga gofri sós, és mi ezt nem tudtuk, és ezért meglepődtünk. Nagyon.
  • A franciák a Coca-Colát kuka-kulának ejtik. Ezen sírunk két hete.
  • Cambridge-ben földre szállt istenek élnek, szinte minden pasi rohadt jól néz ki, oda akarok költözni.
  • A berwick-i mobile home parkban random nyulak vannak szabadon engedve, de gyorsan futnak, nem éri meg kergetni őket. Tapasztalat.
  • A tengerparton vannak ilyen kis színes, szemcsésre csiszolódott darabkák, amik köveknek néznek ki, leginkább fehér meg zöld //Heineken// színben. Mi felmarkoltunk belőlük egy csomót, aztán a házban jöttünk rá, hogy a víz mosta ilyenre a törött üvegszilánkokat, de ettől még ugyanolyan jól néznek ki.
  • Az angol tévéműsorok felettébb retardáltak. Tökéletes példa erre a RudeTube, ahol volt szerencsénk a fantasztikus Cats with Boobs című műsorhoz, illetve az Animal Anarchy-hoz is, ahol megcsodálhattuk, hogyan elégíti ki magát egy pávián egy banánnal. Az utóbbinál túlságosan le voltam sokkolva képek készítéséhez. Talán jobb is.
  • Ha már kezdenél megijedni, hogy odakint nincsen teszkó - van helyette Sainsbury's és a csodálatos nevű ASDA //ahol találkoztunk egy olyan vaskos akcentusú úrral, hogy háromszor pislogtam rá, mire megértettem// De amúgy van teszkó is, csak sokkal kevesebb, náluk ezek a menők.
  • Meg az Iceland, de nekik majd' egy hétig csak a kamionjaikat láttam, és kezdett kihagyni a szívem, hogy valaki Izlandról Angliáig elkocsikázott. Szerencsére kiderült, hogy nem.
Jobbra fent az a kilátás egy temetőből, úgy mellékesen. Alul meg panorámakép a várból, bár higgyétek el, élőben ezerszer szebb volt, csak így állsz ott és w o w.
  • Edinburgh nevét a jó magyaros Edinboróval ellentétben sokkal barátságosabban ejtik a helyiek, méghozzá EdinBRO-nak.
  • És ha már Edinburgh, a skótok leírhatatlan aranyos emberek - egészen addig, amíg illegálisan meg nem próbálsz whiskyt venni. Mi jó magyar gondolkodásmóddal odamentünk négyen a pulthoz hogy cső veszünk viszkit és ő fizet *rámutat az egyetlen nagykorúra*, csakhogy náluk ez nem így működik, mindenki igazolványát elkérik, és onnantól kezdve szopás az egész. Sőt, ha magaddal viszel egy felnőttet és felismernek sem fogják kiadni. Úgyhogy óvatosan.
  • De van helyette whiskys tea, elméletileg 2.8%-os whisky-tartalommal, viszont gond nélkül kiadták nekem is. Szóval hajrá.
  • Meglepően sok pasi mászkál kiltben. Igen, valószínűleg ez a munkájuk, de nem hittem volna, hogy ennyien be is vállalják.
De azért ilyenek vannak a kísértethistóriás könyvekben (y)
  • A skót könyvek első öt oldala után úgy érzed majd, hogy olyan nyelven olvasol, amit még soha nem láttál korábban. Hiába van feltehetően angolul.
  • A skót felföldön meleg van ??? Amikor mi ott voltunk, lazán el lehetett lenni egy pólóban, Londonban meg odafagytunk a Westminster hídra.
  • Skóciában. Minden. Négyzetméteren. Birka. Van. Kövér birka.
A Glencoe-völgy, ami nagy eséllyel a legeslegszebb hely, amit valaha láttam. Komolyan, ha másért nem is, ezért menjetek el Skóciába, lélegzetállító a táj. És legalább egy óra az út keresztül rajta kocsival, de talán még kettő is, abszolút lenyűgöző. //Bocs a belelógó tévéért, az a kép a buszon készült.//
  • Osztálytársnőm bátyjának a beszámolója - és a Falkirk-ben árult konyhai kötények feliratainak - ellenére az angol birkák nem beszélnek máshogy. Ugyanúgy azt mondják, bee, és semmi köze a baa-hoz. Kergettük őket, tudom. //"vigyázzatok, nehogy barikakiba lépjetek!" - 19 év körüli srác//
  • Skóciában igazából több a Fish&Chips-es, mint Londonban.
  • Ha mobile home-okban laktok, nagy eséllyel átláttok a szomszéd házakba. Lehet, hogy a szomszéd éjjel egy körül olyan dolgokat fog csinálni, mint egy debil sapka rakodása a feleségről a gyerekre aztán át a másik gyerekre, mindezt egy furcsa rituális tánc keretében - de bármi is történjék, ha ilyet látsz, a szomszédod NEM idézett démont. Sem szellemet. Még akkor sem, ha két perccel azután, hogy ezt az egészet a függöny mögé bújva végignéztétek hirtelen lekapcsolódik a villany a fürdőben. Csak a biztosíték nem bírja a terhelést, ha túl sok szobában ég egyszerre a lámpa, ne parázzatok.
  • Az ilyen helyeken egyébként nem garantált, hogy a fűtés jól fog működni: lehet, hogy a nappaliban megfagytok, a fürdőben meg megsültök. //"HETVEN FOK VAN!!!" - érkezik a haláltusáját vívó szobatársam hangja a zuhany alól. "HOZZÁTOK A GYŰRŰT!!!" - érkezik egy másik szobatársam válasza a folyosón rohanva végig.//
Két random loch ness-i panorámakép, jobb felső sarokban Urquhart várával.
  • Urquhart kiejtését egyszerű megjegyezni arról, hogy hasonlít a pörköltre. //"örkhört"//
  • Nessie létezik, nemérdekeltek.
  • Northumberland-ben éjjel fél kettőkor megy le a nap. Akkor is, ha három órával korábban besötétedett már.
  • A fej- és nyak köré csavart pokróc tökéletes megoldás a megfázások megelőzésére, ha éppen nyitott ablak mellett kell aludnod Észak-Angliában. Mi éjjel egykor jöttünk rá, amikor fél órája már aludni próbáltunk, de a drága szomszédunk - nem, nem a sátánista, egy másik - szüntelen égette a kinti villanyt, mi meg jó magyarmód' kiordítottunk az ablakon szobatársammal, hogy kapcsolják már le, lehetetlen aludni. Le is kapcsolták - csak ezután jött az, hogy nem bírtuk becsukni az ablakot, így inkább kimentünk a nappaliba aludni, mielőtt reggelre torokgyulladást kapunk. Csak ott meg hidegebb volt, mint a Pokolban: hát húzzuk el a függönyöket, nézzük meg, honnét jön be. Igen, ekkor láttuk a naplementét. Csakhogy nem volt nyitott ablak, egyszerűen hideg volt, szóval vissza a szobába, pokróc a fej köré, aztán imádkozz. És működött.
  • Az egy héten át tartó nemlétező internet-elérés egy pain in the ass ha ficet próbálsz írni. Nincs semmi esélyed arra, hogy helyre rakd a történelmi ismereteidet, és lehet, hogy felhype-olod magad valamin hogy ezbiztosígyvan, aztán a következő adandó alkalommal megnézed, és tévedtél egy évet. Pedig t ö k é l e t e s e n összeállt volna az egész.
Íme, egy-két szörnyen ferde kép a York Minster ólomüvegeiről, amik úgy egyébként gyönyörűek voltak, csak túl nagyok a kamerához. De gyönyörűek.
  • Yorkban júliusban is karácsony van. Néhány mobile home-ban is.
Oké, az úriember a jobb oldalon igazából még Edinburgh-t ékesítette, de egyelőre még az is az Egyesült Királyság része, szóval nem szarozok ezzel.
  • Angliában rengeteg az utcai előadó, meg az ilyen kis bűvész cucckombók is, mint ők itt fent. Némelyik nagyon király - volt egy lapátos csávó, akiről sajnos nincs képem, de ha közel mentél hozzá, rád morgott.
A fotó szobatársam érdeme, én túlságosan le voltam kötve a röhögéssel, amikor az incidens történt.
  • A sirályok hajlamosak megfújni a kajádat. Csak öt percre hagytunk egy szatyrot őrizetlenül odakint, de mire visszajöttünk, egy sirály kikapott egy bontatlan !!! zacskó perecet, és teljes lelki békével zabálta a tartalmát az orrunk előtt. Aztán eltotyogott egy kuka mögé, amíg mi köpni-nyelni nem tudtunk. Mire összeszedtük magunkat, visszaküldte az üres zacskót - akkor adtuk fel végképp a sirályságba vetett hitünket. Főleg, hogy később észrevettük, hogy cserébe hagyott egy hajfonatot a lépcsőnkön.
  • Léteznek olyan szállások, ahol a zuhanyzó árammal működik. Hát, legalább biztosítják, hogy minél kevesebb víz fogyjon, azalatt a zuhany alatt nem maradsz sokáig, ha kicsit is féled a halált.
  • A londoniak tökéletesek a matematikában, mivel sikeresen raktak az egyik háromfős szobába kettő, a másikba négy kávéscsészét. Kanál nélkül.
Csak, hogy lássátok ezt a csodát.
  • De aggodalomra semmi ok, a rúd szalámi vagy szál kolbász tökéletesen helyettesíti a kanalat. Már ha zacskós levest eszel, persze. A kávéhoz nem biztos, hogy passzol.
Jól nézett ki, nagyon, de borzalmas volt az íze.
  • A nem három-az-egyben kávéból nem éri meg kettőt önteni egy bögrébe, hiába van a szokásosnál kisebb zacskóban - három cukrot, két tejszínt és három kanál kakaóport öntöttünk rá, mire iható lett. Iható, nem jó.
  • A londoni szállásunkon volt külön horrorcsatornánk - a 250 felnőttcsatorna mellett -, és mivel a horror mindig tökéletes háttérzaj éjfél körül, olyan emberekkel a szobában, akik nem bírják a horrort, hát odakapcsoltunk. Éppen a Burning Bright ment. Nem ajánlom senkinek. #retardáltbrittévéműsorok2
  • Teljesen jogosan van halálfélelmed, ha éjjel kettőkor hallod, hogy a szomszéd szobában két pasi beazonosíthatatlan nyelven beszél, és korábban perceken keresztül dörömböltek a ti ajtótokon is. Azért valószínűleg nem fogsz meghalni, de nekem is megfordult a fejemben, hogy elmormolok egy miatyánkot. Ateista vagyok.
A London Eye-ról egyébként ilyen elképesztő dolgokra nyílik az embernek rálátása, mint ez a tőgyével felfelé fekvő lila tehén.
  • A London Eye-nál szeretik meginterjúvolni a magyarokat, hogy kiskés vagy bicska van-e. Ne legyen.
  • Se dezodor, se vasaló, vagy bármi, ami ütésnövelő tárgynak minősülhet. Vagy gázspraynek.
  • Vagy, ha már itt tartunk, üveg víznek - mert az Eiffel-toronyra NEM engedik, hogy vizet vigyél fel. Sem dezodort, de ezt addigra már megszoktuk. Lényeg a lényeg, száradj ki, és legyél büdös. A miértjét ne kérdezzétek.
  • Sőt, miután két biztonsági ellenőrzésen átmentél, az Eiffel-toronynál még azt is megnézik, mit viszel be magaddal dobni egy sárgát. Természetesen a fokozottan ellenőrzött helyen fogsz képeslapokból bombát készíteni, amit a földalatti illemhelyen fogsz felrobbantani. Értem én a terrorkészültséget, de ez már pofátlanság.
Ez az egész poszt csak egy nagy kajablogolás, wtf.
  • Londonban egyébként meglehetősen nehéz utcán Fish&Chips-eset találni. Mi végül egy - kínai - újságost kérdeztünk meg, hogy mondja meg, hol a legközelebbi; aki eligazított a két sarokra lévő kínai negyedbe. Tipikus. De legalább tényleg volt kaja.
  • Mondjuk maga a hely kicsit olyan hangulatot árasztott, mintha épp szervkereskedőknek kínálnánk magunkat ezüsttálcán, de a kezdeti egy órás pánik végül alaptalan volt. //Csak legalább adták volna jó hagyományosan újságpapírban a kaját.//
  • Akármit is tanítanak neked suliban az útbaigazításról, a való életben az elmorgott "second right"-tól kezdve az erős francia akcentusú "cross the street either on the zebra or down the subway and turn right on the opposite side then walk forward until you reach a shop called Quiksilver and the building you're looking for is the one after it and the toilet is in the back there is one where you have to pay two euros but in the back it's free"-ig bármi lehet. Bármi.
  • Az meg rosszindulatú baromság, hogy a franciák akkor sem beszélnek angolul, ha amúgy beszélnek angolul. Párizsban többet beszélgettem angolul, mint az egész út alatt a Brit-szigeteken. Pedig sokat beszélek. Az a kimerítő útbaigazítás is egy francia trafikostól érkezett.
  • A két eurós klotyó nyílt rablás, a Champs Elysées-n is találni fogsz ennél olcsóbbat. Valahol biztosan, mi végül visszamentünk a Tuileriák kertjébe, de te biztos talpraesettebb vagy egy csapat 11 napja nyúzott diáknál.
  • Én nem vagyok rasszista, de Londonban lehetetlen úgy képet készíteni, végképpen a Madame Tussauds-ban, hogy ne lenne az előtérben legalább három láb, két kéz, egy fül, meg öt kínai.
Random londoni utcaképek, szóval balról jobba-fentről lefelé: #1 fogalmam sincs, éppen baromi messze sodródtam az idegenvezetőtől, de szép volt; #2 a Buckingham-palota, ahol éppen ott volt a királyi család egyik tagja *csillog-csillog remélem a királynő*; #3 egy lámpa a Westminster hídról, mert ez is szép volt; #4 a St James's Park virágai, erős utómunkálatokkal, mert sajnos éppen készült leszakadni az ég, mikor arra jártunk; #5 Deadpoolos busz, kész, teli volt velük a város, nagyon poén volt; #6 életkép a Trafalgar Square-ről, ahol az úr aki a zászlók mellett ül, zászlókat rajzolt a betonra (Capt. Obvious here), és a sajátjukra dobálták az emberek az aprót //én is adtam, de szobatársam rádobott egy magyar százast, remélem, szegény ember nem látta//; #7 életkép a Towerből, háttérben a Tower Bridge-dzsel; #8 ezt sem tudnám megmondani, szégyen, de éppen kajáért rohantunk a Trafalgarról a Piccadilly felé, ez meg útba esett és szép volt; #9 Temze a London Bridge-ről, jobbra a háttérben a Szilánk
  • London egyébként árasztja magából a Sherlock Holmes és a Kingsman hangulatát. Annyira, hogy ahogy hazaértem, megnéztem mindkettőt, höh. Azóta is azok miatt sírok, höh.
  • Egy pillanatra nagyon menőnek fogod érezni magad, ha azt látod, hogy a Buckingham-palotán fel van húzva a zászló, mert h ú, egyszerre vagy a városban a királyi család egyik tagjával, de ha más miatt nem is, a kib*szott tömet miatt valószínűleg nem fogod látni őket.
  • Sőt, a Madame Tussauds-ban sem, mert akkora sor van a királynőék szobra előtt, hogy nincs az az isten hogy azt egy épeszű ember végigvárja.
Ennyi az össz kép rólam, amin nincs rajta egyik barátnőm sem, és nem is mosódott be, ez így elég szomorú. De azért a lényeg megvan. //egyébként fotogénebb vagyok ennél//
  • Colin Firth úgy egy fél fejjel magasabb, mint hittem. Nem, sajnos nem találkoztam vele személyesen.
Jó, az én szemöldököm talán vastagabb. És ez megint egy olyan tény, amiről nem lehet eldönteni, melyikünknek nagyobb elismerés.
  • Tettünk egy olyan felfedezést is, hogy a szemöldököm teljesen ugyanolyan, mint C. Ronaldóé. Nem tudom, ez melyikünknek gázabb.
  • A "Szilánk" fantázianevet viselő épületet igazából nem is így tervezték, csak valami közbejött az építkezésen, de végül a londoniaknak annyira tetszett a befejezetlen hatás, hogy így hagyták. Igazából érthető, tényleg hasonlít egy üvegszilánkra - de az "Uborkáról" nekünk minden jutott eszünkbe, csak az nem. Az idegenvezetőnk beszámolója szerint a londoniaknak sem.
  • Mi egyébként arra a következtetésre jutottunk, hogy Budapest szebb, mint London, de nem akarok lelombozni senkit, nektek valószínűleg jobban fog tetszeni. Talán csak magasak voltak az elvárások.
Ennek ellenére azért a kompról nagyon durván szép volt a kilátás, úgy főleg, hogy ezen az úton láttam életemben először a tengert.
  • Kérlekszépen ha komppal akartok menni valahová, ne késsétek le, mert két órát várakozni az úgy egyébként elég kihalt doveri kikötőben eléggé idegtépő. Hiába van Burger King. És az sem kellemes, ha emiatt fél tizenkettőkor értek oda a 9-után-kussolás-van tranzitra.
  • Ahol - meg úgy az összes többi tranziton - egyébként nincsen csap a klotyón, de a szobában igen.
  • A retardált angol tévéműsorok listáját még kiegészítheti az a retardált angol tévéreklám is, amit azután egyszer sem láttunk sehol, de amiben egy idős asszony hozzávágta a vörös táskáját egy sirályhoz, aztán az fennakadt az árbocon, és ez elméletileg valami ízületjavító reklám volt. Teljesen logikus.
  • Párizsban hiába szálltunk le majdnem közvetlenül az Eiffel-torony előtt, előbb láttuk a kulcstartókat árusító népeket, mint magát a tornyot. Mindenesetre vicces, ahogy magyarul beszélnek. //"Egy öt ejró!! magyar magyar!!"//
  • Ha tőlük vesztek valamit, az eredeti 5/1€-s árnál nem éri meg lejjebb adni, de nálunk volt, aki hatot vett érte, szóval hajrá, alkudjatok.
Szóval az első képen látható az Eiffel-torony, amint a teteje felhőkbe borul, és a közepén lóg a hatalmas focilabda (y); aztán a Notre Dame nyugati oldala, ami bele sem fért a kamerába; a jobb oldalon pedig párizsi látkép a torony tetejéről - de a háttérben úgy minden eltűnik a felhőkben. Akkor először örültem, hogy szinte végig borús időt fogtunk ki, azért ez nem semmi látvány volt.
  • Párizs egyáltalán nem volt kiábrándulás, nem tudok róla rosszat mondani, sajnálom. Multikulti város, tény, de így sem. Talán csak azt, hogy a Notre Dame mögötti utcai szendvicses túlzottan türelmetlen, de legalább jó a kajája.
  • Valahol Németország és Ausztria határa felé létezik benzinkút forgó vécéülőkével. Erre kifejezetten emlékszem, mert amikor éjjel háromkor megálltunk itt pisilni és éppen öt óra buszon alvásból keltem fel, azt hittem, szívrohamot kapok tőle.
Jó, ez nem benzinkutas, de esti-éjszakai képek, ráadásul időrendben !! Szóval az első még valahol Ausztria, a második már Berwick, a harmadik pedig Párizs //ahova, miután mi lekéstük a kompot, kicsivel éjfél előtt értünk (y)//
  • Annál hangulatosabb dolog egyébként nincsen, mint amikor este egy benzinkút mosdójában öltözöl át pizsamába, eszel valami szar vacsorát ott helyben és ott mosol fogat, aztán pokróc alá bújva alszol a buszon. Vagy csak bámulod az éjjeli tájat. Lehet, hogy ott helyben utálod majd, de visszagondolva rettenetesen jó lesz, már most hiányzik, pedig szarrá ment közben a derekam. De a hangulatért megérte.
  • Mondjuk az is kicsit delíriumos érzés, amikor majdnem két hétig nem látod a napot, aztán leszállsz a buszról Mosonmagyaróváron, és meleged van.
  • Még egy mondatot a kétbetűsökről, az nem elég, hogy valahol van forgó ülőkés, de Párizsban konkrétan egy pötty a falon az öblítője, és mire megtalálod is azt hiszed megőszülsz, de hiába örülsz, mert amikor elkezded nyomkodni, nem történik semmi - mert elég, ha csak ráteszed az ujjad. TÚL MODERN. Skóciában meg elég gyakori a kis kallantyús megoldás, aminél awkwardul rángatnod kell azt a szart, mert nagyjából a nyolcadik lehúzásra jön rendesen a víz. Jézusomamagyaroknakténylegfontosabudi.
Láthatjátok, milyen genyó időnk volt végig St. Andrews-ban (y) Jöttek szembe random szoknyás nénik, meg srácok izompólóban, mi meg csak összébb húztuk a kabátunkat és azt hittük, odafagyunk.
  • Vilmos és Katalin St. Andrews-ban találkoztak egy kocsmában, és ne higgyetek senkinek, aki mást próbál elhitetni veletek.
  • Szintén ennek a városnak az egyetemén terjengenek ilyen legendák, hogy egy lányka egyszer bezárta a barátját a szekrénybe, amíg a szülei átmentek vacsorázni, hogy ne tudjanak róla, aztán három hétre ott felejtette, és most a srác szelleme ott kísért. Szerető barátnő.
  • Az egyetemistákat egyébként a helyiek nem igazán szokták szeretni, mert a beavatási szertartásaik~ közé tartozik, hogy borotvahabbal csatáznak az utcán.
  • Ha nem látod leírva, Boudica és a kilenc-és-háromnegyedik vágány legendáján nagyon jót fogsz nevetni, mert Budika, pls.
  • Három és fél literes flakonokban árulják odakint a tejet, kis fülekkel, amik baromira megkönnyítik a cipelést - csak azt nem, amikor önteni akarsz belőlük. Mondjuk abban inkább a mérete meg a súlya az akadály.
  • Van, ahol hat liter vizet kapsz másfél fontért, nehogy megvedd a 80 penny-s fél litereset. Mert szerintem külföldön inkább ne igyál a csapból.
Cambridge - a város, ahol még én sem beszéltem, mert az egyetlen lehetőségnél háttal ültem a hajón a srácnak, és ha megfordulok, nagy eséllyel beleesek a folyóba. Ennek ellenére azért ha választanom kéne a meglátogatott városokból, hogy hova akarok költözni, szerintem Cambridge-et mondanám.
  • Ha te vagy a jó angolos a csapatból, és ezt a többiek tudják is, akkor csak egy mocskos hazugság, hogy ők is fognak beszélni. Nem, nem fognak beszélni. Ha tudják, hogy te tudsz, rajtad kívül senki nem fog megszólalni.
  • Nem szabad előítéletesnek lenni, végképp nem a Párizs-féle világvárosokban. Mellettünk ült a Notre Dame előtt egy arabos beütésű srác, egy ideig csak nézelődött, aztán odafordult hozzánk, hogy magyarok vagyunk-e, és nyilván az ember első reakciója a pánik - nem kell. Végül csak volt vele egy jó beszélgetésem a lengyel-magyar barátságról meg a közép-európai történelemről, megjegyezte, hogy szeret minket mert van egy magyar haverja, és szép napot kívánt. Szóval francba az előítéletekkel.
Na, nem mintha másmilyen pávát láttam volna már ilyen közelről, de fehéret végképp nem.
  • Létezik fehér páva !!!
  • C o l i n F i r t h.
  • Nem tudom, mit írjak még, egyszerűen csodálatos volt az egész út, még haza se indultunk de már vissza akartam menni, most meg végképp vissza akarok menni, erre nem elég 11 nap, te jó isten. Menjetek többre.
  • Ja, de. Ez a beszámoló hosszabb lett, mint a legtöbb ficem. És nyelvtanilag is sokkal helytelenebb, clap-clap.
//Na meg ha már valahol emlegettem, milyen nehéz is internet nélkül ficet írni, meg mert mostanában tényleg ritkán vannak a frissek, csak úgy megemlíteném, hogy most éppen öt ficet írok egyszerre, ebből egy terjedelmesebb Clintasha és egy terjedelmesebb Pepperony/Stony, egy valamivel rövidebb post-CW szenvedés, egy beláthatatlan hosszúságú Hartwin (esetleg? de Kingsman, az a lényeg) és egy *dobpergés* reader insert, hű buszon-mellettem-ül-társam kérésére. Lassan, de biztosan haladok velük.//

4 megjegyzés:

  1. Látom nem unatkoztatok akkor xDD *legszívesebben odaszaladna és megölelne* Annyira hiányzott a nyomi fejed, még akkor is ha tegnap láttalak utoljára //na és az kit érdekel//
    A kedvenc részem a sirály (olyan nyomi kyaaa) !(^°^)/ Legközelebb figyeld meg, egy tapír fog tőletek lopni és egy majom fog dobálni mosómedvével //igen, ezt most megmondom//
    Na de remélem még szándékozol visszamenni, mert egyszer elmegyünk közösen is :D

    § ( <---most ilyet kaptál, oszd be!) NAGY OLVASÓD! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tiéd is basszuus, már csak emiatt is várom a szombatot, szvegülünk majd ott együtt cp-ben XD
      Hát nekem is, komolyan, sirály pls xdd Remélem a tapír párban jön, grrr :$$
      Naná hogy szándékozok, megyünk hát :DD

      *beosztja <3*

      Törlés
  2. "03:47
    so tippem sincs hol a kurva életben vagyunk éppen"
    Jeligém.
    Minden kirándulásom így telik. Soha senkit nem hagyok aludni, mert nem tudom, hol vagyunk.
    HA az irigység bűn, Pokolra vagyok ítélve. Piszok nagy mázlista vagy, hogy ennyi csodálatos helyen járhattál, járhattatok. A képeken összeszorult a szívem, hogy MÉG nem volt esélyem ott járni. Anglia, Skócia... Ah. Legyen akármilyen vaskos akcentusuk, fura tévécsatornák - az első sor harmadik képétmég mindog nem tudom feldolgozni. Szerintem macska pornó inkább -, hideg, el nem lehetne onnét rángatni, ha egyszer átlépem a határt.
    Franciaország meg hát... Á. Kiülök a sarokra egy kalappal a kezemben apróért vagy gyalog elindulok most. Ezeket a helyeket látni kell, nem elég a képek.
    Hiába tanulok angolt évek óta, ha egyedül lettem volna angolos és kizárólag én ,,értettem" volna az útba igazítást, pislogva odébb toltam volna a többieket, hogy sajnos, nem beszél angolul, keressünk mást.
    Tizenegy nap is kevés lenne bejárni egy országot, nemhogy ennyit.
    Egyszer akarok hallani egy skótot beszélni. Új életcél.
    Fáj. Hogy. Nem. Tudok. Menni. De. Fantasztikus. És. Nem. Érdekel. Most. Megyek. Azonnal. Sziasztok.


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is volt, hogy felkeltettem valakit megkérdezni, de általában még annyira sem tudták, mint én, úgyhogy csak anyáztunk egy sort egymásnak, aztán aludtunk tovább.
      Deee ott a hangsúly, hogy MÉG, én drukkolok, előbb-utóbb biztosan össze fog jönni! Nekem is tényleg hatalmas mázlim volt vele, az angoltanárom szervezte egy utazási irodával akikkel jóban van, de kérdeztük őket mi is, azt mondták, ha szedünk össze elég programot pár napra, ők megszervezik, és elég olcsón ki is tudunk belőle jönni, minél többen megyünk, szóval ez is egy lehetőség, ha össze tudnál gyűjteni annyi embert c: Igen, szerintem nekem is az a kép égett legmélyebben a szemembe.
      Csináld te is azt, mint a londoni zászlós bácsi, neki meglepően sok összejött belőle owo
      Az angollal nekem nagy szerencsém van, valahogy úgy rám ragadt az évek során, de németet viszont hiába tanultam, azóta sem értek meg semmit, úgyhogy azért átérzem a helyzetedet.
      Egyébként meglepően tisztán beszélnek, sőt az egyik várban volt egy idegenvezető, aki tudott magyarul ! forrócsokit kérni, behaltunk rajta :d
      Hát, hiába jöttem vissza nemrég, én megyek vissza veled, akár gyalog is qwq

      Törlés